Raudan valmistus

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nostopaikka

Raudanvalmistukseen tarvittavaa ainetta eli rautamalmia nostettiin järvestä avannon läpi talvella tai suosta hakuilla turpeen alta. Suomalmi nostettiin varhaiskesällä soiden ollessa kuivimmillaan. Haastatattelutietojen mukaan malmia on nostettu myös 1900-luvulla Tuusjärvestä ja Sääksjärvestä. Raudanvalmistuksen vaiheet ovat säilyneet jo vuosisatoja samanlaisena. Jo 1800-luvulla oli kehittyneempiä sulatusuuuneja, joilla raudanvalmistu oli helpompaa.

Valmistus

Raudanvalmistukseen tarvittiin paljon polttopuuta. Metsää piti kaataa ja puut tuoda paikalle hiileksi poltettavaksi. Hiili piti polttaa miilussa, jonka jälkeen malmi oli pasutettava haloista tehdyllä avolavalla kosteuden ja muiden epäpuhtauksien poistamiseksi.

Raudan poltto

Itse raudanpoltto tapahtui hyteissä, joita on löydetty ympäri Rantasalmea. Hytit ovat olleet käytössä ilmeisesti 1500-1700 -luvuilla. Hyttien vierestä ja ympäriltä on löydetty lukematon määrä kuonaa, joka on ainetta, jota irtoaa järvimalmista sen valmistusvaiheessa. Hytti piti ensin kuumentaa hehkuvan punaiseksi ennen varsinaista polttoa.

Prosessi

Ensin rautaa nostettiin suosta tai järvestä. Sen jälkeen malmiraaka-aine vietiin malmivarastoon kuivatettavaksi. Kuivatuksen jälkeen malmi vietiin pasutuslavalle pasutukseen. Puut pasutukseen saatiin metsästä. Osa metsän puista piti polttaa hiileksi. Pasutettu malmi ja hiili täytyi laittaa sulatusuuniin pelkistettäväksi. Pelkistyksestä jäi jäljelle kuonaa ja pelkistetty rauta vietiin takomista varten sepälle. Seppä takoi raudan oikeaan muotoonsa. Sitten rautainen tuote vietiin pois oikeaa käyttöä varten.


Malmihaavi

Lähde: Lehtinen Leena : Kansanomainen raudanvalmistus läntisellä Rantasalmella. Tuusmäen kylätoimikunta, Rantasalmen Rotary- klubi. Rantasalmi 1998.