Korvastonmäen rajapyykki

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
KorvastonmäenRajapyykki.jpg
Korvastonmäen rajapyykki on todennäköisesti Ruotsin vallan ajalta oleva rajapyykki, jolla on merkitty säätyläisten tilojen rajoja. Todennäköisesti kyseinen rajamerkki on 1600-luvulta, jolloin Sulkavalla oli suuria säätyläisten omistamia maa-alueita. Kyseessä voi olla myös viisarikivi, jolloin se on osoittanut rajan suuntaa, ei rajan kulmaa.Tämän tyyppisiä rajamerkkejä on käytetty jo 1300-luvulta lähtien mm. Tornion ja Kemin rajan merkitsemisessä. Korvastonmäen rajapyykki sijaitsee lähes korkeimmalla kohdalla mäkeä, siitä on komeat näköalat Saimaalle ja Mustasalon saareen.
KorvastonmäenRajapyykki2.jpg

On myös mahdollista, että paasi on Turun rauhan aikainen rajamerkki Venjän ja Ruotsin välillä. Rajan tarkasta sijainnista on epäselvyyksiä.

Rajapyykissä on keskellä kivipaasi, jonka ympärillä on ladottu ympyrän muotoinen alusta. Kivipaasi on litteä ja voi olla suunnattu johonkin suuntaan (seuraavalla kerralla katsottava suunta!).


Mikäli tiedät Sulkavalta, Rantasalmelta, Juvalta tai Joroisista vastaavanlaisia rajapyykkejä, laita tieto wikiin tai ota yhteyttä Anuun. Saamme näin koottua ja määriteltyä rajapyykkien sijainnista mahdollisesti tilusten rajoja.Linkolassa on vastaavanlainen rajamerkki, jonka löytymisestä Itä-Savo 1.9.2010 kertoi. Linkolan rajapyykissä on hakattuna X ja V, jotka tarkoittanevat numeroa 15. Korvaston mäen pyykistä ei ole tarkemmin katsottu, onko siihen hakattu merkkejä.


Lähde:

Itä-Savo 1.9.2010 Aki Kurki