Kaipolan Kiista

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kaipolan Kiista on perustettu 1927 ja on nykyisin Sulkavan Urheilijat -41 ry:n kyläseura. Kiistalla on oma kunniakas historia, josta enemmän tässä sivustolla. Nykyisin toiminta on hyvin vähäistä, Kiista toimii yhdessä muiden Kaipolan kylän seurojen ja pääseuransa kanssa.Kaipolan Kiistan tärkeimpänä tulonlähteenä on ollut Kaipolan paviljongin toiminta useiden vuosikymmenien aikana.


Kaipolan Kiistan toimintaa 20-, 30- ja 40- luvuilla

Aika ennen palviljonkia… Voimistelu- ja Urheiluseura Kaipolan Kiistan kokousten pöytäkirjoista 1931-1941 poimittua V- ja U-seura Kaipolan Kiista on perustettu 1927. Sotaa edeltävänä vuosikymmenenä oli ”Kiistan” toiminta vilkasta ja kylällä on ollut paljon nuorisoa ja nuoria aikuisia. Tapahtumia oli usein ja kokouksia pidettiin tiiviiseen tahtiin, paikkoina olivat mm. Iitlahden kartano (myös Hovila nimellä), Koivumäki, Pajupellon Haaja (nyk. Liljeström) sekä Kaipolanmäellä Vannisessa (nyk. Raimo ja Anna-Liisa Vanninen).

Puheenjohtajina olivat tuona aikana Ilmari Hämäläinen, Viljam Seppänen ja Toivo Haaja. Johtokunnassa olivat 30-luvulla mm. sihteeri Uuno Seppänen, Erkki Seppänen, Toivo Nuopponen, Vilho Pulkkinen, Aune Ansio (opettaja), Pentti Seppänen. Seuran muissa tehtävissä vaikuttivat mm. rahastonhoitaja Yrjö Hämäläinen, kalustonhoitaja Aaro Hiltunen, järjestysmies Eino Korpinen, tilintarkastaja ja mittamies Hannes Seppänen (=Arttu Seppänen). Iltamien ohjelmasta vastasi erillinen huvitoimikunta jossa olivat 30- luvun alussa mm. Sanni Seppänen, Saimi Haaja, Aini Seppänen, Helli Karvinen, Helena Rimppi, Sylvi ja Martta Kosonen, Emil Vanninen, Maija Hämäläinen, Tellervo Hämäläinen, Toivo Luukkainen, ja Alli Vihavainen. Huvitoimikunnan lisäksi seurassa oli erillinen mäkitoimikunta (mäkihyppy) jossa vaikuttivat ainakin Valtter Kosonen, Arvo Hiltunen, Pentti Seppänen, Viljam Seppänen, Uuno Seppänen, Unto Korhonen ja Eemil Vanninen.


Kilpailutoiminta


Kaipolan Kiistan palkintopystit.jpg


Parhaimmalle hiihtäjälle (1928-1932). Kiinnitykset Viljam Seppänen 1928, -29 ja Uuno E. Seppänen -30-32, jonka jälkeen Uuno E. Seppänen sai palkinnon omakseen. Palkinto löytyi Itä-Seppälän vintiltä, nykyisin Kiistan palkinnot koululla nähtävissä. Oikealla oleva patsas palkinto hiihtokilpailuista 1928.

Seuran kilpailutoiminta oli aktiivista. Kesäisin pidettiin yleisurheilukilpailuja urheilukentällä joka sijaitsi Koivumäen nykyisen navetan takana olevalla pellolla sekä pyöräilykilpailuja maantiellä. Naapuriseurojen kuten ”Tunnilan Lennon” ja ”Korven Voiman” (Lohilahti) kanssa pidettiin seuraotteluja. Talvisin järjestettiin hiihto-ja mäenlasku eli mäkihyppykilpailuja ” Kaipolan suksimäessä ” eli nykyisen Kommerkyläntien varressa Risto Sinkkosen ja Markku Hiltusen talojen välissä olevassa notkossa.


Kaipolan Kiistan hiihtäjä.jpg
Kaipolan Kiistan kiertopalkinto.jpg


Tämän komean “Yhdistetyssä hiihdossa ja mäenlaskussa” kiertopalkinnon on saanut Uuno E. Seppänen omakseen 1937. Kiertopalkinto on kiertänyt eri henkilöillä, sen on lahjoittanut Matti Piiroinen 6.1.-28. Kiinnitykset palkintoon ovat voittaneet: Mauno Kosonen -28,-29 ja -30, Uuno E. Seppänen -31 ja 32, Toivo Luukkainen -33, Uuno E. Seppänen -34, Toivo Luukkainen -35, Uuno E. Seppänen -36 ja -37, jolloin hän sai palkinnon omakseen.


Ensilumilla - kuva Koivumäen Seppästen arkistosta, kuvassa ?


Kaipolan Kiistan hiihtäjät mäessä.jpg


Hiihtomäessä - Kuva Koivumäen Seppästen arkistosta

Mäessä pidettiin 30-luvulla useat Suur-Savon piirinmestaruuskilpailut mäkihypyssä ja yhdistetyssä johon yleisöltä perittiin pääsymaksu, mäkitornin juurella oli ravintola josta myytiin runsaslukuiselle yleisölle virvokkeita. Pidettiinpä samassa mäessä myös helmikuussa 1935 jäsenten väliset hiihto-mäenlasku ja slalom-kilpailut.Talvisin iltamissa kisaltiin myös vauhdittomassa pituushypyssä. ”Kiista” järjesti kyläläisille myös rennompaa toimintaa esim. palmusunnuntaina 9.4. 1933 järjestettiin hiihtoretki jäätä myöden Iisaloon Hämäläisen taloon. Seura eli ajan hermolla, uusia lajeja kokeiltiin; 3.6.1934 johtokunta päätti kokouksessaan hankkia seuralle pesäpallon, aikaisemmin samana keväänä oli päätetty tilata pesäpalloliiton lehti ”Laaka”.


Tanssit ja ohjelmalliset iltamat

Tanssit ja ohjelmalliset iltamat liittyivät olennaisesti ”Kiistan” toimintaan ja olivat luultavasti tärkein seuran tulonlähde kilpailujen osallistumis- ja pääsymaksujen sekä jäsenmaksun lisäksi. Tapahtumat sovittiin usein samalla päivälle niin että iltapäivällä kisailtiin ja urheilukilpailujen jälkeen olivat vuorossa jälkipelit tanssilattialla. Tansseista ilmoitettiin Itä-Savo lehdessä ja pylväsilmoituksissa. Pylväsilmoituspohjia painatettiin sadoittain Itä-Savon lehtipanossa ja ilmoitukseen lisättiin kynällä paikka ja aika. Pääsymaksu oli yleensä 5 mk ja pääsymaksu keräsi Aaro Hiltunen.

Yleisiä tanssipaikkoja tuolloin, aikaa ennen paviljonkia, olivat Hirvonen Kaipolanmäellä, Koivumäki, Iitlahden Hovi sekä Auvinen Iisalossa, kesäisin tanssittiin myös ”Jokilahden saranissa” joka sijaitsi Erkki Seppäsen pihapiirissä (nyk. Kyösti Seppänen). Tanssiaisissa soitti orkesteri, 1930 luvulla ainakin Herrat Rasilainen ja Hyvönen Kallislahdesta, Humina johon kuului myöhemmin myös oman kylän miehiä sekä Sulkavan Jazz. Tansseista saaduilla tuotoilla hankittiin seuralle urheiluvälineitä (30- luvulla seuran kalustoon kuului mm. sekuntikello, keihäitä, kiekko ja hyppyseiväs) ja kilpailuihin palkintoja, varoilla kunnostettiin urheilukenttää ja suksimäkeä sekä maksettiin matkakorvauksia seuraa edustaville urheilijoille.


Lainauksia Kaipolan Kiistan pöytäkirjoista

Seuraavassa muutama lainaus Kaipolan Kiistan pöytäkirjasta.

Voimistelu –ja urheiluseura Kaipolan Kiista johtokunnan kokouksen pöytäkirja 16.8.1934 Koivumäellä. Saapuvilla: Ilmari Hämäläinen, Yrjö Hämäläinen, Viljam Seppänen ja Uuno Seppänen.

1§Päätettiin pitää yleiset pyör.kilp.syysk.16.pnä kolmessa sarjassa, 10 km miehille, 5km naisille ja alle 16 v pojille. Osanottomaksu 5 mk paitsi pojille 3 mk. Samana päivänä on myös seura-ottelu yleisurheilussa Tunnilan Lennon kanssa urheilukentällä klo 2. Lajit 100 m 400 m ja 3000 m juoksut, kuula, kiekko, pituus ja seiväshyppy sekä 100×200×300×400x viesti.

2§ Samana päivänä on myös ohjelmallinen iltama Koivumäellä alk. kello 19.50. Soittaa: Sulkavan Jazz. Järjest.m. Yrjö Hämäläinen, Viljam Seppänen ja Toivo Haaja.

Kokouksen puolesta Uuno E Seppänen

Voimistelu –ja urheiluseura Kaipolan Kiista johtokunnan kokouksen pöytäkirja 30.3.1936 Koivumäellä. Saapuvilla: Ilmari Hämäläinen, Yrjö Hämäläinen, Viljam Seppänen, Toivo Haaja, Erkki Seppänen, Toivo Nuopponen ja Uuno Seppänen.

1§ Seuraottelu Kiista –Maila vauhdittomassa hypyssä päätettiin pitää palmusunnuntaina 5.4. klo 19.30 Koivumäellä ohjelmallisen iltaman yhteydessä, muuta ohjelmaa terv.sanat opett. Siren, lausuntaa opett. Valtonen, juhlapuhe rouva Hämäläinen, murrejuttu Yrjö Hämäläinen. Järjest.miehet: Viljam Seppänen ja Eemil Vanninen. soittaa Miettinen ja Pesonen. Kilpailussa jaetaan 5 uushopea teelusikkaa palkinnoiksi. Samoin jaetaan palkinnot 50 km hiihdosta 4 uushopea teelusikkaa. Palkinnot ostaa Uuno Seppänen. Myös kiertopalkinto seurojen välinen. Sihteerin muutettua pois paikkakunnalta valittiin pöytäkirjanpitäjäksi Toivo Haaja. Kokouksen puolesta Uuno Seppänen.


Kaipolan Kiistan toiminta 50- luvulta eteenpäin

Kaipolan Kiistan näkyvin toiminta on ollut Kaipolan paviljongin yhteydessä. Myös urheilullista menestystä on ollut.  Tätä osuutta pyydetään laajentamaan. Kaipolan paviljongin sivulla on viitauksia myös muuhun toimintaan.

Kaipolan Kiistan toiminta oli siirtynyt neljäkymmen- luvulla perustetun SU-41 suojiin ja kunnan ulkopuolisessa kilpailutoiminnassa kaipolalaiset edustivat pääseuraa. Kaipolan Kiistaa ei koskaan ole lakkautettu ja se toimii edelleen rekisteröitynä yhdistyksenä, SU-41 Kaipola taasen ei ilmeisesti ole ollut rekisteröitynyt yhdistys eli kyseessä on ilmeisesti aivan samasta porukasta. Osalle kyläläisistä ja aktiiviseuralaisista pääseuran suojiin meno oli erittäin vaikea asia ja tästä syystä jotkut jättäytyivät urheiluseuratoiminnasta pois

Lähteet:

Kaipolan kylä sivut: http://www.kaipolankyla.net/?page_id=112