Pisamalahden linnavuori

Kohteesta Rajupusuwiki
Versio hetkellä 2. heinäkuuta 2010 kello 09.03 – tehnyt Anu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: frame|right|Pisamalahden linnavuori kuvattuna lännestä. Kuva Kristian Liljeström Linnavuori sijaitsee Saimaan Enonveden Pisamalahdessa…)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pisamalahden linnavuori kuvattuna lännestä. Kuva Kristian Liljeström

Linnavuori sijaitsee Saimaan Enonveden Pisamalahdessa, vastapäätä Partalansaarta. Kunnan keskustasta on matkaa vuorelle noin viisi kilometriä. Paikkatietolinkki puuttuu,

Mäki on kolmelta suunnalta äärimmäisen jyrkkäreunainen ja itäpuolisella hieman loivemmalla reunalla on vallin jäännöksiä. Muuri on noin 120 metriä pitkä, ja sen kivinen perustus on erittäin jykevä; se on tehty suurista kivistä, ja on edelleen paikoin lähes kolme metriä korkea. Vuoren huippu on nykyisin noin 55 metriä järvenpinnan yläpuolellä. Järvenpinnan alapuolella sekä vuoren seinämillä on useita onkaloita.

Linnavuoren laelle muurin taakse jää noin 100×120 metrin alue, jossa on aikoinaan ollut muun muassa ainakin 14 heittokivikasaa. Linnavuoren juurella on kaksi luolamaista onkaloa.

Vanhin toistaiseksi löytynyt kirjallinen maininta linnavuoresta on vuodelta 1561. Silloisessa veroluettelossa sen mainitaan kuuluvan Säämingin pitäjän Iitlahden kymmenyksen talonpojille Hannu ja Heikki Kontiaiselle.

Linnoitus on oletettavasti rakennettu rautakaudella tai keskiajalla. Olettamukseen kuuluu myös, että linnasta länteen sijaitseva Vartioniemi kuuluisi samalle ajalle. Erään hypoteesin mukaan linna olisi rakennettu läntistä uhkaa eli hämäläisiä vastaan.Linnavuori ja sitä ympäröivä maisema on Sulkavan merkittävimpiä matkailunähtävyyksiä. Sulkavan Suursoutujen kilpailureitti kulkee aivan linnavuoren editse ja se onkin mielenkiintoinen paikka seurata kisaa. Televisio-ohjelmassa Yllytyshullut järjestettiin haaste sukeltaa yhteen vuoren juurella olevista luolista, jonka sisäänkäynti on vedenpinnan alapuolella.

Lähde:http://fi.wikipedia.org/wiki/Sulkavan_linnavuori

Haettu osoitteesta http://www.mobiiliwiki.net/wiki/index.php/Pisamalahden_linnavuori