Lohikosken myllyn tekniikka

Kohteesta Rajupusuwiki
(Ohjattu sivulta Myllyn tekniikka)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tutkimme, miten mylly jauhaa jauhoja ja miten mylly tuottaa sähköä.

1500-luvulla koskivoimaa käytettiin jauhojen jauhamiseen. Nykyinen mylly rakennettiin 1920-luvulla. Jauhoja jauhettiin viimeksi 2006.

Jauhot jauhatukseen

Mitat.jpg
Kelkka.jpg
.
Vaunulla kuljetettiin jauhot myllyyn. Jyväsäkit punnittiin ja mitoilla maksettiin jauhaminen eli rahaa ei vaihdettu vaan työpalkka maksettin jyvinä. Jyvien jauhaminen
Myllynkivi.jpg
 


Säkit kaadettiin ruuttiin. Jauhokivet jauhoivat jyvät haluttuun karkeuteen. Jauhokiviä on kaksi kappaletta, joista päällimmäinen kivi pyöri ja alempi kivi pysyi paikallaan.


 

Myllyn koneisto
Koneisto.jpg

Kiviä pyöritti akselisto, joka toimi vesivoiman avulla. Vesi pyörittää paineella turbiinia ja se pyörittää rattaita. Kun akseli pyörii, niin kivetkin pyörii. Kivi oli lukittu akseliin.


 
Myllynkivi

Jauhotuskivi painaa satoja kiloja. Kiveen voi tutustua myllyn pihalla. Myllynkivet piti huoltaa säännöllisesti. Pihtinosturilla nostettiin ylempi kivi ylös ja käännettiin sivuun ja pyöritettiin ympäri. Sitten vasaralla taotiin kiven muoto siten, että kiven ulkoreuna oli karhistettu. Samalla taottiin kiven silmää kohti, tällä varmistettiin se, että kivet kuluivat tasaisesti. Myös alempi kivi taottiin samalla lailla.
Tytöt myllynkivellä.jpg
 


Valmis jauho

Rehut ja viljat laitettiin puhdistuskoneeseen. Elemaattorihihna kuljetti ylös jauhot jauhatukseen. Ohrat kuorittiin puhdiskoneessa, kuorittu ohra murskattiin ryyneiksi.

Torveista tuli jauhot sillä tällä varmistettiin se etkkeihin.
Jauhopuhdistin.jpgVesimyllyssä ei käytetty sähköä jauhojen jauhamiseen. Säkit otettiin kärryyn, joilla kuljetettiin asiakkaille jauhosäkit.

 

 Myllyllä voisi vielä jauhaa, mutta se vaatii huolto- ja korjaustoimia.


 Kiitos ja tervetuloa uudelleen!


Sähkön tuotanto
Lähteet

Lohikosken myllyn entisen myllärin haastattelu.

Kuvat: Lohikosken mylly


Koulun fysiikka ja kemia