Ero sivun ”Pisamalahden linnavuori” versioiden välillä

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rivi 18: Rivi 18:
  
 
{{#ev:youtube|0luPtkdUYN0}}  
 
{{#ev:youtube|0luPtkdUYN0}}  
 +
 +
 +
  
 
''Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä sekä asioiden tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia''.  
 
''Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä sekä asioiden tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia''.  
Rivi 25: Rivi 28:
 
<br>
 
<br>
  
Linkki paikkatietoympäristöön puuttuu, kohde löytyy kuitenkin kohdistettuna kohteeseen&nbsp;paikkatietoympäristöstä.  
+
'''Linkki paikkatietoympäristöön puuttuu, kohde löytyy kuitenkin kohdistettuna kohteeseen&nbsp;paikkatietoympäristöstä.'''
  
 
=== Lähteet  ===
 
=== Lähteet  ===

Versio 2. heinäkuuta 2010 kello 09.42

 
Linnavuori ilmakuva lansi.jpg

Linnavuori sijaitsee Saimaan Enonveden Pisamalahdessa, vastapäätä Partalansaarta. Kunnan keskustasta on matkaa vuorelle noin viisi kilometriä. Autolla pääsee paikalle noin puolen kilometrin päähän, josta alkaa opastettu polku. Veneellä pääsee retkisatamaan linnavuoren alle, syvyys riittää isomillekin aluksille.

Mäki on kolmelta suunnalta äärimmäisen jyrkkäreunainen ja itäpuolisella hieman loivemmalla reunalla on vallin jäännöksiä. Muuri on noin 120 metriä pitkä, ja sen kivinen perustus on erittäin jykevä; se on tehty suurista kivistä, ja on edelleen paikoin lähes kolme metriä korkea. Vuoren huippu on nykyisin noin 55 metriä järvenpinnan yläpuolellä. Järvenpinnan alapuolella sekä vuoren seinämillä on useita onkaloita.

Linnavuoren laelle muurin taakse jää noin 100×120 metrin alue, jossa on aikoinaan ollut muun muassa ainakin 14 heittokivikasaa. Linnavuoren juurella on kaksi luolamaista onkaloa.

Vanhin toistaiseksi löytynyt kirjallinen maininta linnavuoresta on vuodelta 1561. Silloisessa veroluettelossa sen mainitaan kuuluvan Säämingin pitäjän Iitlahden kymmenyksen talonpojille Hannu ja Heikki Kontiaiselle.

Linnoitus on oletettavasti rakennettu rautakaudella tai keskiajalla. Olettamukseen kuuluu myös, että linnasta länteen sijaitseva Vartioniemi kuuluisi samalle ajalle. Erään hypoteesin mukaan linna olisi rakennettu läntistä uhkaa eli hämäläisiä vastaan.

Linnavuori kirkkoveneet linnavirralla.jpg
Linnavuori ja sitä ympäröivä maisema on Sulkavan merkittävimpiä matkailunähtävyyksiä. Sulkavan Suursoutujen kilpailureitti kulkee aivan linnavuoren editse ja se onkin mielenkiintoinen paikka seurata kisaa. Televisio-ohjelmassa Yllytyshullut järjestettiin haaste sukeltaa yhteen vuoren juurella olevista luolista, jonka sisäänkäynti on vedenpinnan alapuolella.

Lukion ensimmäisen vuosiluokan kuvataiteen ryhmä teki draamallisen videon keväällä 2010 Linnavuorelta. Jännitystarina on nimeltään Linnavuoren Murhamysteeri

Linkki videoon  www.youtube.com/watchTämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä sekä asioiden tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.Linkki paikkatietoympäristöön puuttuu, kohde löytyy kuitenkin kohdistettuna kohteeseen paikkatietoympäristöstä.

Lähteet

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sulkavan_linnavuori

Video Linnavuoren Murhamysteeri. Sulkavan Lukion 1.vuosikurssin kuvataideryhmä. 2010. http://www.youtube.com/watch?v=0luPtkdUYN0