Ero sivun ”Pettuleipäprojekti” versioiden välillä

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
 
(18 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Image:Pettuleivän tekeminen.jpg|frame|center]] 
+
[[Image:Pettuleivän tekeminen.jpg|frame|center]]   
  
Pettuleipäprojekti toteutettiin Kaipolan koululla Sulkavalla helmikuussa 2011. Projektissa oppilaat tutkivat pettuleipää. Tutkimuksen kohteena oli pettujauhojen ja pettuleivän valomistuksen tekniikka, pettuleivän terveellisyys sekä pettuleivän historia. Oppilaat tutkivat aihetta pienryhmissä. Tutkimuksen tuloksena valmistui videoita pettuleipään liittyen. Luston museoisännän Eero Knaapin avustuksella valmistimme pettujauhoja ja leivoimme pettuleipää.  
+
Pettuleipäprojekti toteutettiin Kaipolan koululla Sulkavalla helmikuussa 2011. Projektissa oppilaat tutkivat pettuleipää. Tutkimuksen kohteena oli pettujauhojen ja pettuleivän valmistuksen tekniikka, pettuleivän terveellisyys sekä pettuleivän historia. Oppilaat tutkivat aihetta pienryhmissä. Tutkimuksen tuloksena valmistui videoita pettuleipään liittyen. Luston museoisännän Eero Knaapin avustuksella valmistimme pettujauhoja ja leivoimme pettuleipää.  
  
 
<br>
 
<br>
Rivi 7: Rivi 7:
 
== Projektin eteneminen  ==
 
== Projektin eteneminen  ==
  
Pettuleipäprojektin aluksi oppilaat jakaantuivat ryhmiin. Jokainen ryhmä sai oman näkökulman, jonka kautta alkoivat tutkia aihetta.  
+
Tutkimus lähti liikkeelle oppilaiden kysymysten avulla. Oppilaat keksivät kysymyksiä pettuleipään liittyen. Kysymykset yhdistettiin eri näkökulmiksi.  
 
 
<br>
 
  
 
Näkökulmat olivat:  
 
Näkökulmat olivat:  
Rivi 17: Rivi 15:
 
Kulttuuri (pettuleivän historia, nälkävuodet)  
 
Kulttuuri (pettuleivän historia, nälkävuodet)  
  
Luonto ja terveys (petun alkuperä, pettujauhojen ja pettuleivän koostumus)  
+
Luonto ja terveys (petun alkuperä, pettujauhojen ja pettuleivän koostumus) [[Image:Työskentelyä tietokoneella.jpg|frame|right]]
  
 
<br>
 
<br>
  
Ryhmät etsivät tietoa pettuleivästä Internetistä ja kirjoista. Jokainen ryhmä teki tutkimussuunnitelman, josta kävi ilmi tutkittava kohde, tutkimuskysymykset sekä se, millä tavalla aihetta tutkittiin. Tutkimussuunnitelma ohjasi ryhmän työskentelyä.  
+
Jokainen ryhmä sai oman näkökulman, jonka kautta alkoivat tutkia aihetta. Ryhmät etsivät tietoa pettuleivästä Internetistä ja kirjoista. Jokainen ryhmä teki tutkimussuunnitelman, josta kävi ilmi tutkittava kohde, tutkimuskysymykset sekä se, millä tavalla aihetta tutkittiin. Tutkimussuunnitelma ohjasi ryhmän työskentelyä.  
  
 
Projektin aikana meillä oli mahdollisuus&nbsp;käytännössä tutustua pettujauhojen ja pettuleivän tekemiseen, kun Luston museoisäntä Eero Knaapi saapui vierailulle koululle. Valmistimme pettujauhoja alusta alkaen ja leivoimme niistä&nbsp;pettuleipää hapanjuurella.  
 
Projektin aikana meillä oli mahdollisuus&nbsp;käytännössä tutustua pettujauhojen ja pettuleivän tekemiseen, kun Luston museoisäntä Eero Knaapi saapui vierailulle koululle. Valmistimme pettujauhoja alusta alkaen ja leivoimme niistä&nbsp;pettuleipää hapanjuurella.  
  
Oppilaat keräsivät tekstiä, kuvia ja videoita koko projektin ajan. Myös asiantuntijoita haastateltiin.Käsikirjoituksen tai pienen kohtauksen kirjoittamista vuorosanoin harjoiteltiin, kun oppilaat kirjoittivat lyhyitä näytelmäkäsikirjoituksia nälkävuosiin ja pettuun liittyen.<br>
+
Oppilaat keräsivät tekstiä, kuvia ja videoita koko projektin ajan. Myös asiantuntijoita haastateltiin.Käsikirjoituksen tai pienen kohtauksen kirjoittamista vuorosanoin harjoiteltiin, kun oppilaat kirjoittivat lyhyitä näytelmäkäsikirjoituksia nälkävuosiin ja pettuun liittyen. Käsikirjoituksista syntyi näytelmä "Puolet petäjäistä", joka on yksi oppilaiden tuottamista videoista.
  
Ryhmät kokosivat suuresta aineistosta, joka sisälsi yhteensä 467 kuvaa, 93 videota ja 48 äänitiedostoa, oman materiaalin, jonka pohjalta tekivät videoita pettuleipään liittyen. Ryhmät tekivät yhteenvedon projektin aikana tutkimistaan ja kokemistaan asioista. Tarkoituksena oli tuottaa tietoa, jonka oppilaat olivat itse koostaneet ja prosessoineet. Oppilaiden kokonaisvaltainen oppiminen korostui tutkimisen ja tiedon tuottamisen kautta. Videoiden tarkoituksena on toimia materiaalina, josta jokainen asiasta kiinnostunut voi oppia lisää. <br>
+
Ryhmät kokosivat suuresta aineistosta, joka sisälsi yhteensä 467 kuvaa, 93 videota ja 48 äänitiedostoa, oman materiaalin, jonka pohjalta tekivät videoita pettuleipään liittyen. Ryhmät tekivät videon projektin aikana tutkimistaan ja kokemistaan asioista. Tarkoituksena oli tuottaa tietoa, jonka oppilaat olivat itse koostaneet ja prosessoineet. Oppilaiden kokonaisvaltainen oppiminen korostui tutkimisen ja tiedon tuottamisen kautta. Videoiden tarkoituksena on toimia materiaalina, josta jokainen asiasta kiinnostunut voi oppia lisää. Tekijät ovat kuitenkin varmasti niitä, jotka ovat oppineet monenlaisia tietoja ja taitoja projektissa työskennellessään.
  
Lopuksi videot esitettiin muille&nbsp;sekä kerrottiin ryhmän työskentelystä ja oppimisesta projektin aikana.  
+
Projektin lopuksi videot esitettiin muille&nbsp;sekä kerrottiin ryhmän työskentelystä ja oppimisesta projektin aikana.  
  
 
<br>
 
<br>
  
Oppilaat pitivät koko projektin ajan videopäiväkirjaa, johon he kertoivat projektin etenemisestä ryhmässään ja omasta oppimisestaan.Tällä tavalla oppilaiden omaa oppimista, ryhmän toimintaa sekä projektin kulkua voitiin seurata.<br>
+
Oppilaat pitivät koko projektin ajan videopäiväkirjaa, johon he kertoivat projektin etenemisestä ryhmässään ja omasta oppimisestaan.Tällä tavalla oppilaiden omaa oppimista, ryhmän toimintaa sekä projektin kulkua voitiin seurata. Kokonaisuudessaan projektin tekeminen kesti noin yhden viikon oppituntien verran.<br>
  
 
<br>
 
<br>
Rivi 58: Rivi 56:
  
 
=== Puolet petäjäistä (draama)  ===
 
=== Puolet petäjäistä (draama)  ===
 +
 +
{{#ev:youtube|7HJ8Am5XtIQ|500|}}
  
 
Videon suora osoite: http://www.youtube.com/watch?v=7HJ8Am5XtIQ  
 
Videon suora osoite: http://www.youtube.com/watch?v=7HJ8Am5XtIQ  
  
 
=== Luonto ja terveys  ===
 
=== Luonto ja terveys  ===
 +
 +
{{#ev:youtube|dcxtyBQsx78|500|}}
  
 
Videon suora osoite: http://www.youtube.com/watch?v=dcxtyBQsx78  
 
Videon suora osoite: http://www.youtube.com/watch?v=dcxtyBQsx78  
 +
 +
<br>
  
 
== Millaista pettuleipä on?<br> ==
 
== Millaista pettuleipä on?<br> ==
  
[[Image:Valmista_pettuleipää.jpg|frame|center]]
+
[[Image:Valmista pettuleipää.jpg|frame|right]]Kaipolan koulun alaluokan oppilaat leipoivat ja maistelivat pettuleipää. Tässä oppilaiden arvioita pettuleivästä.
  
Kaipolan koulun alaluokan oppilaat leipoivat ja maistelivat pettuleipää. Tässä oppilaiden arvioita pettuleivästä.
+
<br>
  
 
PETTULEIPÄ  
 
PETTULEIPÄ  
  
Pettuleipä näyttää ruisleivältä, pyöreältä, hyvältä, ruskealta, jauhoiselta,murealta ja ryppyiseltä.<br><br>Pettuleipä maistuu hyvältä, rapealta, jauhoiselta, ruisleivältä ja happamalta.  
+
''Pettuleipä näyttää ruisleivältä, pyöreältä, hyvältä, ruskealta, jauhoiselta,murealta ja ryppyiseltä.<br>Pettuleipä maistuu hyvältä, rapealta, jauhoiselta, ruisleivältä ja happamalta.''
  
Pettuleipä kuullostaa ontolta, katkaistaessa rapisee ja kopisevalta.  
+
''Pettuleipä kuullostaa ontolta, katkaistaessa rapisee ja kopisevalta.''
  
Pettuleipä tuntuu sileältä, sisältä pehmeältä, päältä kovalta, ryppyiseltä ja jauhoilta.  
+
''Pettuleipä tuntuu sileältä, sisältä pehmeältä, päältä kovalta, ryppyiseltä ja jauhoilta.''
  
Se tuoksuu rukiilta, happamalta, hyvältä ja saa veden kielelle.  
+
''Se tuoksuu rukiilta, happamalta, hyvältä ja saa veden kielelle.''
  
&nbsp;''Aamu ja Essi <br>''
+
&nbsp;Aamu ja Essi''<br>''
  
 
<br>
 
<br>
  
PETTULEIPÄ näyttää ruskeelta ja pyöreältä.<br>PETTULEIPÄ tuoksuu hyvältä, ruisleivältä ja pihkalta.<br>PETTULEIPÄ maistuu ruisleivältä ja vähän pihkalta ja happamalta ja jauholta.<br>PETTULEIPÄ tuntuu karheelta pehmeeltä.<br>PETTULEIPÄ kuullostaa kopisevalta ja rapisi.  
+
''PETTULEIPÄ näyttää ruskeelta ja pyöreältä.<br>PETTULEIPÄ tuoksuu hyvältä, ruisleivältä ja pihkalta.<br>PETTULEIPÄ maistuu ruisleivältä ja vähän pihkalta ja happamalta ja jauholta.<br>PETTULEIPÄ tuntuu karheelta pehmeeltä.<br>PETTULEIPÄ kuullostaa kopisevalta ja rapisi''. [[Image:Pettujauhojen jauhaminen.jpg|frame|right]]
  
 
<br>
 
<br>
  
''ALEKSI JA ANTTI''
+
ALEKSI JA ANTTI  
  
<br>PETTULEIPÄ <br>Pettuleipä näyttää herkulliselta, hyvältä, kovalta, rapealta ja ruskealta.  
+
<br>''PETTULEIPÄ <br>Pettuleipä näyttää herkulliselta, hyvältä, kovalta, rapealta ja ruskealta.''
  
Se tuoksuu hyvältä, ruisjauhoilta ja happamalta.  
+
''Se tuoksuu hyvältä, ruisjauhoilta ja happamalta.''
  
Se maistuu ruisleivältä, hyvältä, hapamalta ja petulta.  
+
''Se maistuu ruisleivältä, hyvältä, hapamalta ja petulta.''
  
Se tuntuu kovalta, sileältä, rapealta ja pehmeältä.  
+
''Se tuntuu kovalta, sileältä, rapealta ja pehmeältä.''
  
Se kuullostaa ontolta, ratisevalta, rapealta ja tuorealta.<br>Pettuleivän resepti
+
''Se kuullostaa ontolta, ratisevalta, rapealta ja tuorealta.<br>&nbsp;''
  
 
EETU NIKO  
 
EETU NIKO  
Rivi 121: Rivi 125:
 
Mausta taikina suolalla ja sekoita jauhot taikinaan. Taikina saa olla melko löysää, sillä pettujauhot turpoavat paljon. <br>Lisää vielä 3 dl pettujauhoja ja lisäksi noin 10 dl ruisjauhoja.  
 
Mausta taikina suolalla ja sekoita jauhot taikinaan. Taikina saa olla melko löysää, sillä pettujauhot turpoavat paljon. <br>Lisää vielä 3 dl pettujauhoja ja lisäksi noin 10 dl ruisjauhoja.  
  
<br>Leivo taikinasta ohuita pyöreitä leipiä tai reikäleipiä. Nostata leipiä pellillä. Paista leipiä 200–220 asteessa noin 10–15 min.  
+
<br>Leivo taikinasta ohuita pyöreitä leipiä tai reikäleipiä. Nostata leipiä pellillä. Paista leipiä 225-250 asteessa noin 10–15 min.  
  
 
<br>
 
<br>
  
== Kohde kartalla  ==
+
 
  
 
[[Category:Kulttuuri]] [[Category:Ruoka]] [[Category:Luonto]] [[Category:Kasvit]] [[Category:Tekniikka]] [[Category:Muu_tekniikka]] [[Category:Sulkava]] [[Category:Suomi]]
 
[[Category:Kulttuuri]] [[Category:Ruoka]] [[Category:Luonto]] [[Category:Kasvit]] [[Category:Tekniikka]] [[Category:Muu_tekniikka]] [[Category:Sulkava]] [[Category:Suomi]]

Nykyinen versio 15. maaliskuuta 2011 kello 14.49

Pettuleivän tekeminen.jpg
 

Pettuleipäprojekti toteutettiin Kaipolan koululla Sulkavalla helmikuussa 2011. Projektissa oppilaat tutkivat pettuleipää. Tutkimuksen kohteena oli pettujauhojen ja pettuleivän valmistuksen tekniikka, pettuleivän terveellisyys sekä pettuleivän historia. Oppilaat tutkivat aihetta pienryhmissä. Tutkimuksen tuloksena valmistui videoita pettuleipään liittyen. Luston museoisännän Eero Knaapin avustuksella valmistimme pettujauhoja ja leivoimme pettuleipää.


Projektin eteneminen

Tutkimus lähti liikkeelle oppilaiden kysymysten avulla. Oppilaat keksivät kysymyksiä pettuleipään liittyen. Kysymykset yhdistettiin eri näkökulmiksi.

Näkökulmat olivat:

Tekniikka (pettujauhojen valmistus ja pettuleivän leipominen)

Kulttuuri (pettuleivän historia, nälkävuodet)

Luonto ja terveys (petun alkuperä, pettujauhojen ja pettuleivän koostumus)
Työskentelyä tietokoneella.jpg


Jokainen ryhmä sai oman näkökulman, jonka kautta alkoivat tutkia aihetta. Ryhmät etsivät tietoa pettuleivästä Internetistä ja kirjoista. Jokainen ryhmä teki tutkimussuunnitelman, josta kävi ilmi tutkittava kohde, tutkimuskysymykset sekä se, millä tavalla aihetta tutkittiin. Tutkimussuunnitelma ohjasi ryhmän työskentelyä.

Projektin aikana meillä oli mahdollisuus käytännössä tutustua pettujauhojen ja pettuleivän tekemiseen, kun Luston museoisäntä Eero Knaapi saapui vierailulle koululle. Valmistimme pettujauhoja alusta alkaen ja leivoimme niistä pettuleipää hapanjuurella.

Oppilaat keräsivät tekstiä, kuvia ja videoita koko projektin ajan. Myös asiantuntijoita haastateltiin.Käsikirjoituksen tai pienen kohtauksen kirjoittamista vuorosanoin harjoiteltiin, kun oppilaat kirjoittivat lyhyitä näytelmäkäsikirjoituksia nälkävuosiin ja pettuun liittyen. Käsikirjoituksista syntyi näytelmä "Puolet petäjäistä", joka on yksi oppilaiden tuottamista videoista.

Ryhmät kokosivat suuresta aineistosta, joka sisälsi yhteensä 467 kuvaa, 93 videota ja 48 äänitiedostoa, oman materiaalin, jonka pohjalta tekivät videoita pettuleipään liittyen. Ryhmät tekivät videon projektin aikana tutkimistaan ja kokemistaan asioista. Tarkoituksena oli tuottaa tietoa, jonka oppilaat olivat itse koostaneet ja prosessoineet. Oppilaiden kokonaisvaltainen oppiminen korostui tutkimisen ja tiedon tuottamisen kautta. Videoiden tarkoituksena on toimia materiaalina, josta jokainen asiasta kiinnostunut voi oppia lisää. Tekijät ovat kuitenkin varmasti niitä, jotka ovat oppineet monenlaisia tietoja ja taitoja projektissa työskennellessään.

Projektin lopuksi videot esitettiin muille sekä kerrottiin ryhmän työskentelystä ja oppimisesta projektin aikana.


Oppilaat pitivät koko projektin ajan videopäiväkirjaa, johon he kertoivat projektin etenemisestä ryhmässään ja omasta oppimisestaan.Tällä tavalla oppilaiden omaa oppimista, ryhmän toimintaa sekä projektin kulkua voitiin seurata. Kokonaisuudessaan projektin tekeminen kesti noin yhden viikon oppituntien verran.


Tuloksena syntyneet videot

Pettujauhojen valmistus

Videon suora osoite: http://www.youtube.com/watch?v=YLGVZ2ZDHPs

Pettuleivän leipominen

Videon suora osoite: http://www.youtube.com/watch?v=hrYApMS9j_A

Historiaa pettuleivästä

Videon suora osoite: http://www.youtube.com/watch?v=8cWkyuUXzwk

Puolet petäjäistä (draama)

Videon suora osoite: http://www.youtube.com/watch?v=7HJ8Am5XtIQ

Luonto ja terveys

Videon suora osoite: http://www.youtube.com/watch?v=dcxtyBQsx78


Millaista pettuleipä on?

Valmista pettuleipää.jpg
Kaipolan koulun alaluokan oppilaat leipoivat ja maistelivat pettuleipää. Tässä oppilaiden arvioita pettuleivästä.


PETTULEIPÄ

Pettuleipä näyttää ruisleivältä, pyöreältä, hyvältä, ruskealta, jauhoiselta,murealta ja ryppyiseltä.
Pettuleipä maistuu hyvältä, rapealta, jauhoiselta, ruisleivältä ja happamalta.

Pettuleipä kuullostaa ontolta, katkaistaessa rapisee ja kopisevalta.

Pettuleipä tuntuu sileältä, sisältä pehmeältä, päältä kovalta, ryppyiseltä ja jauhoilta.

Se tuoksuu rukiilta, happamalta, hyvältä ja saa veden kielelle.

 Aamu ja Essi


PETTULEIPÄ näyttää ruskeelta ja pyöreältä.
PETTULEIPÄ tuoksuu hyvältä, ruisleivältä ja pihkalta.
PETTULEIPÄ maistuu ruisleivältä ja vähän pihkalta ja happamalta ja jauholta.
PETTULEIPÄ tuntuu karheelta pehmeeltä.
PETTULEIPÄ kuullostaa kopisevalta ja rapisi
.
Pettujauhojen jauhaminen.jpg


ALEKSI JA ANTTI


PETTULEIPÄ
Pettuleipä näyttää herkulliselta, hyvältä, kovalta, rapealta ja ruskealta.

Se tuoksuu hyvältä, ruisjauhoilta ja happamalta.

Se maistuu ruisleivältä, hyvältä, hapamalta ja petulta.

Se tuntuu kovalta, sileältä, rapealta ja pehmeältä.

Se kuullostaa ontolta, ratisevalta, rapealta ja tuorealta.
 

EETU NIKO

Pettuleivän ohje

Pettuleipä

Raski:
2 l noin 37-asteista vettä
15 dl luomutäysjyväruisjauhoja
5 rkl hapanjuurta


Sekoita ainekset kulhossa ilmavaksi velliksi. Peitä liinalla ja anna seistä lämpimässä paikassa 12–14 tuntia. Sekoita välillä reippaasti. Muista ottaa 1 dl raskia talteen seuraavaa leivontakertaa varten. Pidempiaikaista säilytystä varten juuren voi pakastaa.

Lisää raskiin seuraavana päivänä noin 5 dl lämmintä vettä ja 5 dl, niin että juuri on puuromaista. Annetaan hapata edelleen.

Sekoita raskiin kolmantena päivänä:

7 dl pettujauhoja ja 6 dl ruisjauhoja
3 rkl suolaa

Mausta taikina suolalla ja sekoita jauhot taikinaan. Taikina saa olla melko löysää, sillä pettujauhot turpoavat paljon.
Lisää vielä 3 dl pettujauhoja ja lisäksi noin 10 dl ruisjauhoja.


Leivo taikinasta ohuita pyöreitä leipiä tai reikäleipiä. Nostata leipiä pellillä. Paista leipiä 225-250 asteessa noin 10–15 min.